neděle 28. června 2015

Diastáza břišních svalů . Opravdu se mě to netýká?

Dnes to bude takový docela osobní článek na hodně ženské téma. Podtitul tohoto blogu je ze života běhající mámy a v tomto případě slovo máma posunu do roviny žena po dvou porodech. Tento článek se bude týkat diastázy neboli rozestupu břišních svalů.

Diastáza břišních svalů znamená, že se díky rostoucími břichu během těhotenství rozestoupí šikmé břišní svaly a po porodu se nevrátí zpátky na původní místo. Mezi břišními svaly tedy zůstane mezera, která může být různě velká a břicho je vypouklé. Prostě pořád vypadáte jako ve čtvrtém měsíci. O tom, že se něco takového může stát jsem věděla už během prvního těhotenství od švagrové a v časopisech jsem viděla pár obrázků "před" a "po" v reklamách na různé kliniky estetické medicíny. Byly to ale vždy docela extrémní případy, takže mě ani na chvíli nenapadlo, že by se mě to mohlo týkat. 

Ale jak jsem asi před dvěma měsíci zjistila, týká. To, že nemám břicho ploché jako před prvním těhotenstvím, jsem samozřejmě viděla, ale říkala jsem si, že asi málo cvičím, stravu bych taky mohla upravit a že to prostě časem zmizí. Ale hrála jsem házenou, trénovala osmkrát týdně na hřišti i v posilovně, cvičila core a břicho zůstávalo. Nebylo to nic šíleného, ale ploché bříško vypadá jinak. Potom jsem byla těhotná podruhé, znovu jsem zhubla všechna těhotenská kila, znovu cvičím a břicho zůstává vyklenuté. Zase jsem si říkala, že to tak prostě je po dětech a že musím víc cvičit. Kromě cvičení jsem si taky vypěstovala lehkou úchylku - začala jsem všem ženským pozorovat břicha. Ideální zábava v létě na koupališti :-) 

Letos v dubnu jsem na instagramu našla jednoduchý náčrtek břišních svalů před a po těhotenství a jednoduchý postup, jak zjistit, jestli žena nemá rozestoupené svaly. Lehněte si na záda, pokrčte kolena, zvedněte hlavu, aby se trochu zatnuly svaly. Mezi přímé břišní svaly strčte prsty. Pokud se vám do mezery vejdou více než dva prsty, máte diastázu. Výsledek? Dva a půl prstu. Pořád jsem tomu nechtěla věřit, že to je přece blbost, ale řekla jsem svůj objev fyzioterapeutovi a poprosila ho, ať se na to podívá on.  Závěr byl stejný. Není to žádný extrémní stav, ale pokud to chci zlepšit, musím cvičit. Ukázal mi nějaké cviky a já potom začala pátrat na internetu a mezi kamarádkami. Kdo to má taky, proč to má, jestli se to lepší, jestli cvičí, co cvičí, co jí. 

Na co jsem tedy přišla? Zjistila jsem, že diastáza se vytvoří, pokud máte krátké břišní svaly. To je vrozené, případně ovlivněné prvními měsíci života, takže s tím nic nenaděláte. Co není dobré dělat (a to jsem nevěděla) je hned po šestinedělí cvičit sklapovačky a podobné cviky. Já jsem během šestinedělí cvičila léčebný tělocvik  podle knížky Budeme mít děťátko a po šestinedělí jsem začala různé plaňky. ALE.  A tady se  nejspíš dostávám k jádru problému, celkem brzo jsem začala normálně trénovat s ostatními spoluhráčkami a nejspíš jsem si tím uškodila, protože jsem si posilováním přímých břišních svalů zafixovala ten rozestup. Tohle jsem si přečetla na internetu a shodly jsme se na tom i s jednou bývalou spoluhráčkou. Taky mámou dvou dětí, která chtěla relativně brzo po porodu začít hrát.  Musím říct, že tohle mě dostalo nejvíc, že jsem si vlastně posilováním ublížila a že kdybych nic nedělala, mohla jsem na tom být líp a diastáza se mohla sama stáhnout. Výborné zjištění. Na druhou stranu mě uklidňuje fakt, že v tom nejsem sama (Marti promiň) a že se to může týkat i velmi štíhlých žen s vypracovanými postavami, které mnoho let obdivujete za jejich disciplínu v jídle a cvičení (Marti podruhé :-)). 

A jak jsem na tom teď? V pátek jsme byli na oslavě kamarádčiných narozenin. Měla jsem oblečené úzké džíny a volné tílko. Jdeme s Vikim přes zahradu ke skupince známých a jedna z nich mě vítá: "Jéé, vy už čekáte třetí? To je paráda, že už jsi těhotná." :-D No, evidentně cviky ještě nezabraly a já děkuji za připomenutí, že mám makat :-) 

Kdybyste si chtěli přečíst o diastáze a cvičení více, koukněte sem http://iva-mmt.blog.cz/1408/diastaza-kde-a-jak-nahmatam-rozestup-brisnich-svalu
Tento web jsem objevila včera večer a najdete tam spoustu zajímavých informací o cvičení pro ženy, návod na běhání s kočárkem nebo tipy na cvičení, která se dají zvládnout s dětmi na hřišti. 

Spoustu informací najdete i na youtube, například v odkazu níže.  Škoda, že jsem se nezajímala dřív.

https://www.youtube.com/watch?v=ySBaouIVjEE

Loučím se s vámi :-) Jdu běhat a hned potom vtahovat břicho a posilovat pánevní dno.

Pěknou neděli vám všem :-)

5 komentářů:

  1. Zdravím, Alžběto. Můžu se zeptat, jak jste na tom? Zlepšilo se to? Jsem 8 měsíců po porodu, diastázu jsem neměla (1,5 prstu), ale i přes posilování pánevního dna a vtahování břicha je spodní břicho pořád "vyvalené". Možná jsem začala příliš brzo cvičit, ale byla jsem přesvědčená, že je to v pohodě. Děkuji za odpověď! Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem na tom líp. Od konce června, kdy jsem psala článek se mi podařilo tu mezeru stáhnout na zhruba Jeden a kousek prstu. Takže jsem ráda, že se to zlepšuje, ale spodní část břicha mám pořád vypouklou. Chce to fakt vydržet, cvičit :-) Přeju, ať jsi/jste na tom líp než já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za odpověď. To je super pokrok a na fotkách, které jsem viděla v aktuálním příspěvku, vypadáš moc dobře. Já jsem zjistila, že 1,5 prstu mám pořád (jen okolo pupíku, dál jen 1) - vůbec se to nezměnilo. Takže možná cvičím špatně, což mě teda poměrně štve. Můžu poprosit, jestli budeš mít čas (děkuji za možnost tykání, já jsem si nebyla jistá), trochu popsat, co cvičíš a jak moc? Já jednou denně cíleně pánevní dno (naučeno na lekcích jógy) a stahování břicha (http://www.f-sport.cz/print.php?id=543) plus během dne jak si vzpomenu. Díky moc a přeju hezké dny v teple, tady už je regulérní podzim. Veronika

      Vymazat
    2. Děkuju :-) Cvičím po chvilkách několikrát denně. Je to vpodstatě jenom hluboké dýchání do břicha a udržení toho dechu uvnitř. A na youtube Yoga with Adriene sem tam, jak se mi chce. Jestli jsi jenom 8 měsíců po porodu, tak si myslím, že máš ještě čas a nespěchala bych.

      Vymazat
    3. Děkuju! Ať se Ti daří! Veronika

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře. Moc si jich vážím.