čtvrtek 15. října 2015

Jak jsem začala nosit děti v šátku

Moje cesta k nošení v šátku byla docela dlouhá. Když jsem čekala Viktorka, věděla jsem, že ho budu chtít nosit. Říkala jsem si, že bude hezké mít ho blízko u sebe, mazlit se s ním a zároveň mít volné ruce. Nic jsem o nošení nevěděla, ale říkala jsem si, že to bude fajn. Od začátku jsem věděla, že chci nějaké nosítko a ne šátek. Nejsem přece indiánka. Nechci dlouhý kus látky, ve kterém je horko a určitě je strašně těžké naučit se ho uvázat. 

Viktorek se narodil v roce 2011 a nejdřív byl klasické kočárkové miminko. Hezky spal v jedoucím kočárku a jsem si užívala procházky a běhání s kočárem. Když mu byly tři měsíce, rozhodla jsem se konečně jít koupit nějaké nosítko, protože v kočárku kromě spaní moc nechtěl ležet a naše procházky často končily tak, že jsem jeho nesla v náručí a před sebou tlačila kočárek. Nezjistila jsem si žádné informace, jak by vlastně nosítko mělo vypadat a odjela jsem do Chicca. Říkala jsem si, že mi v obchodě s dětskými věcmi poradí a neřešila to. Tam mi ochotná prodavačka něco našla, řekla, že je to bezpečné, zdravé pro děti, za skvělou cenu, tak jsem to vzala a šla. Hned odpoledne jsme nosítko chtěla vyzkoušet a vyrazili jsme do města. Viktorkovi se v nosítku líbilo, mě ale připadalo divné, že mu nožky nějak moc visí  dolů a že to asi to není úplně příjemné. A že by se to nějak extra pohodlně neslo, to se taky nedá říct. Asi měsíc jsme v tom nosítku Viktorka nosili a já jsem čím dál víc zjištovala, že tohle není ono a chtělo by to koupit něco jiného. Naštěstí se situace celkem rychle vyřešila sama, protože jsme ztratili nějaký kus popruhu a museli jsme co nejrychleji koupit nové. 

To už jsem ale měla víc informací. Bylo jasné, že pokud chci dítě nosit tak, aby to bylo pro něj zdravé a pro mě pohodlné, musí to být ergonomické nosítko (nebo šátek, který jsem ale nechtěla), které zajistí správnou polohu kyčlí a bude mít nosící popruhy a pás kolem pasu. Moje volba padla na nosítko Beco Butterly, protože se mi líbilo :-) V Becu jsme nosili nejdřív na břichu a pak, až byl Viktorek větší, tak i na zádech. A takto Viktorek zvládl i svůj první "výšlap" na Lysou. V tu dobu už mu nosítko bylo trošku malé a látka mu nedosahovala až ke kolenům.

nahoru s tetou Vavřou, říjen 2012

a dolů spící s maminkou :-)


Když se nám v roce 2014 narodil Peťula, myslela jsem si, že nejdřív bude v kočárku a až bude malinko větší budu ho nosit v Becu s novorezeneckou vložkou. Jojo, plánujte něco s dětmi. Peťulka se od první vteřiny v porodnici rozhodnul, že bude žít přilepený na mě. Jenom opravdu přelezl z břicha na břicho. Žádné ležení v postýlce, spaní v zavinovačce, nic takového. Pěkně přisátý k mamince. Některé sestřičky byly v pohodě a chápaly to, ale některé se z toho mohlo zbláznit.  Sestřička třeba přišla v noci, Peťulka spal na mně jako spí koťata přitulená u kočky. Sestra, že nesmím mít mimino u sebe v posteli. Já říkám, že to chápu, ale že takhle spíme oba a když je sám v postýlce, tak pláče a nespíme ani jeden. To ho musíte pořádně zabalit do peřinky, miminka to mají rády. Zamotala ho, položila do postýlky a odešla. Peťula po chvilce zjistil, kde je a začal kňourat, tak jsem ho zase vymotala a vzala k sobě. Vtipné bylo, že zatímco já jsem měla miminko pořád v rukách, chovala a kojila, paní, co byla se mnou na pokoji, měla holčičku, která celou dobu spala. Vždy ji jenom vzala z postýlky, nakojila, položila zpátky do postýlky a ona spala dál. Takže paní stihla uháčkovat několik čepiček a přečíst několik časopisů, zatímco já jsem stihla tak maximálně rychlou sprchu. Tiše jsem záviděla vévodkyni Kate, která z porodnice odcházela s vyfoukanými vlasy a makeupem. 

Když jsme přišli z porodnice domů, Peťulka byl pořád jako opička. Rád se choval, tak jsme ho chovali. A já jsem začala poslouchat poznámky o tom, jak už tak malinkého jsem ho rozmazlila, že dítě musí být v kočárku a podobně. Naštěstí nám to nikdy neřekl nikdo z rodiny. Mrzelo mě to, ale stejně jsem Peťulku dál nosila. Zkoušeli jsme Beco s novorozeneckou vložkou, ale vždy tam byl chvíli a pak už se mu to nelíbilo. Tak jsem si řekla, že je čas vyzkoušet šátek, tak prostě budu jako indiánka, ale hlavně že bude Peťula v klidu. V bazárku na internetu jsem našla šátek za 400 Kč, což bylo skvělé, protože nové šátky stojí mnohem víc peněz. S paní jsme se sešly v parku, ona mi ukázala základní úvaz a poradila, ať se na facebooku přidám do skupiny Nosíme děti, kde se dozvím spoustu dalších věcí o nošení. Zkoušela jsem tedy Peťulu vázat do šátku a jemu se to líbilo! Ze začátku mu jakoby vadilo, že je tak silně přitisknutý, ale líbilo se mu, že je mi blízko, tak jsem ten úvaz nechávala hodně volný a postupně každý den trošku utáhla. Za nějakou dobu jsem v Dětském ráji nadšeně říkala Kláře u baru, že je to paráda a začínám nosit v šátku, ale že ten úvaz mám takový škaredý, neuhlazený. A od vedlejšího stolu se ozvala paní, že je poradkyně na vázání šátků a že jestli chci, naučí mě ten šátek uvázat pořádně. Samozřejmě jsem chtěla. Tak jsem se seznámila s Magdou. Nejdřív si Peťulku přivázala sama, at vidím, jak to dělá a pak už jsem vázala já. Od toho dopoledne v létě 2014 nosím :-) Nevím, jestli to bylo tím, že si postupně zvyknul na nošení nebo ucítil, že přesně vím, jak ho uvázat. Ale on byl spokojený a já šťastná :-) 

Dino park v Galerii Harfa

Nejdřív jsem nosila v šátku Šanami. To byl ten první z bazaru, ale ten nemá takovou nosnost a jak Peťula rostl, začínal se prověšovat a trochu zařezávat do ramen. Vybírala jsem tedy nějaký pevnější a nakonec se rozhodla pro Neobulle Simon. Opět z druhé ruky. Výběr šátků je obrovský, můžete si vybrat z různých materiálů, barev, vzorů, značek. Některé dražší značky mají i limitované edice. Pro hodně žen jsou šátky módní doplněk, něco jako kabelky nebo boty. Ženy těch šátků mají třeba deset a střídají je. Já mám pořád ty své dva a jestli se nám narodí ještě holčička, tak bych si přála nějaký růžový nebo fialový :-) 

Na podzim jsme koupili nosící bundu a procházeli se v New Yorku po Central Parku.



a na vánočních trzích v Ostravě


Nosili jsme s Viktorem oba dva. Viki míval většinou úvaz takový rozcuchaný, ale to nevadilo. Hlavně většinou budil rozruch, když Peťulu vázal někde, kde byl s klukama sám. Když si velký chlap vezme pět metrů látky a začne se do ní i s dítětem omotávat, vypadá to docela legračně. Nosit dítě v šátku nebo nosítku není žádná novinka a je krásné vidět, že nosí čím dál víc maminek. Občas jsem si někde vyslechla negativní komentář, že dítě rozmazluju tím, že ho nosím nebo že tahám děcka jako koťata, že je to strašně nezdravé, že jsou v tom zkroucení nebo že mě musí strašně bolet záda. Většina reakcí je ale spíš pozitivních, že je to roztomilé, že je vidět, jak se mu v šátku líbí, jak jsme si blízko a podobně. A taky jsem děti říkají, že se jim to líbí a následuje otázka, mami proč jsi mě taky takhle nenosila? A k tomu, jestli mě z nošení nebolí záda jenom říkám, že ne. Šátek je pohodlný a nosí se opravdu líp než nosítko (tomu jsem dlouho nechtěla věřit) nebo když máte dítě jenom tak v rukách.


takhle jsme spolu šli z Českého běhu žen



A co vy? Nosíte nebo nenosíte? 

Mějte se hezky :-)

A.




9 komentářů:

  1. jůůůůů, supr fotka z výšlapu :-D
    bezva akce to byla.... hlavně čaj, rum, bum :-) a musím říct, že se mi Viktorek nesl skvěle, na to jak byl veliký :-)
    a až budeš psát zase o zdravé výživě, přidej vrcholovou fotku, kdy Viktorek "spapal" celou velkou klobásu s hořčicí :-D :-D
    Vavřa

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta první část je o mně. Nosítko je super (používáme Manducu), ale šátku se zatím bráním s tím, že přece nejsem taková ta alternativní biomatka :-) Díky za příspěvek, pro mě velmi zajímavé téma. Možná budu muset zvážit další alternativu nošení, protože mám pocit, že ač se nosítko dá údajně nosit do několika let dítěte, už v 9 měsících naší malé nedosahuje úplně pod koleno. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se dlouho bránila, až si o ten šátek Pěťula úplně řekl a mě se to zalíbilo :-) Teď si s kámoškou samy říkáme indiánky a těšíme se, jak budeme nosit naše vnoučata :-D

      Vymazat
  3. Já, já, já, já taky nosím :) I když teď, když Dominik chodí, zdaleka ne tak moc jako dřív. Jako úplně malé miminko byl v kočárku, ale hned po sestinedeli se mu tam přestalo líbit a od té doby byl nalepeny na mně :))) Začali jsme hned pevným šátkem, pro tátu bylo nositko... Teď, když se zadaří, vede nositko, protože je to jednodušší na neustále "teď chci chodit, teď mě bolí nožičky" :) Ale nedám na nošení dopustit, bez šátku bych se zblaznila!! (manduca patří k menším nositkum, je spousta typů i pro batolata ;)). Peta (predpikolou.blogspot.cz) (omlouvám se za chyby, píšu z mobilu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už teď tolik nenosím. Chtěla bych se ještě naučit úvaz na záda, tak doufám, že to podle youtube zvládnu :-) Přesně jak píšeš, bez nošení si to neumím představit. Je to super :-)

      Vymazat
    2. Já jsem se záda taky ještě nenaucila... nějak mi víc vyhovuje, když na Domka vidím (a navíc, prsa na záda nedostanu, když chce usnout u nich :)))

      Vymazat
  4. Bety, mělas tady dát ještě fotku Vikiho s Peťulou v šátku, určo by se taková fotka všem holkám líbila ;-) :-D
    Vavřa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře. Moc si jich vážím.