pondělí 17. srpna 2015

Běhat daleko nebo rychle? Tréninkový deník z první půlky srpna a jedno velké rozhodnutí


2.srpna - 7,5km
Běžela jsem v Olomouci a zkusila si zaběhnout nejrychlejší míli. Dala jsem ji za 6:11 a běžet takhle rychle sama po cyklostezce bylo celkem náročné. Myslím, že v závodě bych to zvládla líp (rychleji) :-)

4.srpna - 8km
Poprvé jsem na sobě měla kompresní podkolenky a byl to příjemný pocit. Cítila jsem se rychlejší, krásnější, štíhlejší :-D Běžela jsem fartlek přes centrum Olomouce, některé úseky přesně kopírovaly trasu půlmaratonu a pozitivní vzpomínky se mi honily hlavou tam a zpátky. Běželo se mi dobře a rychle! Jsem asi jediný blázen, který si jde tempo zaběhat do města na kočičí hlavy, ale fakt jenom představa všech těch lidí, kteří fandili při závodě mě hnala dopředu a bylo to super.

5.srpna - 16,5km
Parádní delší běh s Anetou povídacím tempem. Krása :-)

8.srpna - 20km
Závod Běhej Lesy Bílá. O závodu jsem psala samostatný článek.

12.srpna - 8km
Posilování doma, pak volný běh přes Komenského sady a na závěr schody.

13.srpna - 10km
Měla jsem v plánu běžet celých deset kilometrů volně, ale pak mi to nedalo a druhých pět kilometrů jsem proložila čím jiným než schodama. Kolem Ostravice v parku je těch schodišť několik, tak jsem si každé vyběhla nebo vyskákala třikrát. Au, au :-) Po dlouhé době jsem běžela s hudbou.

14.srpna - 30km
Druhý (a poslední) třicetikilometrový běh v rámci přípravy na maraton. Dala jsem si nějdřív dvě kolečka v parku a kolem Ostravice a pak jsem měla jasný cíl - bazén u Vikiho rodičů. Prvních deset kilometrů pohoda a pak začalo trápení. Výsledkem bylo 30km s průměrným tempem 6:37/km a to je jogging, který mě tak úplně nebaví. Jenom pro představu, ta cesta je po rovině  s jedním kopcem. 

Nedělo se nic zajímavého, nikoho jsem nepotkala, všechno mě bolelo po tom posilování a schodech. Několikrát jsem si říkala, že se na to vykašlu, na celý maraton. Litovala jsem, že jsem se jeden večer jako internetový hrdina vůbec přihlásila. Proč jsem holkám řekla, že s nimi nepoběžím štafetu? Proč radši nechodím na aerobik? Kašlu na blog, kašlu na běhání, přejmenuju blog na Pleť mami pleť... Poslední čtyři kilometry jsem řešila zásadní otázku, jestli mám větší chuť na birell nebo na colu. Rozhodla jsem se pro birell, přiběhla jsem do vietnamské samošky a měli jenom colu, birell ne. Všechno špatně :-D Po doběhu jsem na sebe byla hrdá, jakou mám vůli, že jsem to doběhla a tak, ale zároveň se ve mě něco zlomilo a najednou jsem nevěděla, jestli ten maraton vůbec chci běžet. První jsem si říkala, že jsem jenom unavená, že se vyspím a bude to zase v pohodě. Ale nebylo.

Celý víkend jsem přemýšlela, jestli maraton běžet, jestli na to mám sílu, zvažovala pro a proti. V neděli večer jsem všechny své důvody řekla Vikimu a ptala se, co si o tom, myslí on.  Měli jsme na ten rozhovor dost času v autě mezi Olomoucí a Prahou a nakonec jsem se rozhodla Ostravský maraton neběžet. 

Ano, první pocit byl, že jsem lůzr, neumím se hecnout, překonávat překážky, jsem měkká. V době instagramu a facebooku, kde na vás vyskakují citáty jako never give up, stay strong, překonej své limity a spousta dalších, není vůbec těžké tomuto pocitu podlehnout. Ale na druhou stranu letos jsem si splnila dva běžecké sny - Pražský maraton a Olomoucký půlmaraton a myslím si, že jsem toho letos zvládla dost a nemusím mít výčitky svědomí, že bych nemakala nebo byla líná. 

No a k tomu včerejšímu rozhodování.  Co všechno jsem zvažovala?

By by to můj druhý maraton, takže jsem do tréninku nešla s tím, že chci hlavně dokončit, ale chtěla jsem na něm zaběhnout minimálně stejný výsledek jako v Praze. Spíš samozřejmě lepší :-D To je náročné, vím, že by mě to hodně vyčerpalo a především psychického vypětí mám víc než dost a nejsem si jistá, že bych to zvládla. 

Po Ostravském půlmaratonu minulý rok jsem byla rozhodnutá ten závod znovu neběžet. Nelíbila se mi trať a téměř žádná divácká kulisa. Letos je sice trasa jiná, ale pochybuju, že počet diváků nějak dramaticky vzroste. V Praze i v Olomouci mi diváci hrozně moc pomohli. 

Poslední důvod, proč neběžet je, že jsem se konečně rozhodla a chci se soustředit na kratší a rychlejší vzdálenosti. Baví mě běhat intervaly a sprinty. Podle zkušenějších běžců jsem schopná běhat rychle a ještě se zlepšovat. Navíc cítím, jak s věkem a každým dítětem ztrácím rychlost, tak mi přijde škoda nevyužít toho, že teď ještě můžu běhat rychle. Na maraton a ultra můžu přejít kdykoliv později. 

Jsem ráda, že jsem si v tom běhání udělala trošku pořádek, protože mě láká všechno od 1500m na dráze po ultramaraton v horách a to je celkem schizofrenní :-D Takže teď v nejbližší době budu trénovat na závody na 10 a 5km. Odpadnou mi dlouhé běhy, které mi zabíraly spoustu času a doufám, že si místo nich konečně zajdu zahrát tenis :-) 

17.srpna - 5km
Pět easy kilometrů v Praze s lehkým krokem a úlevou z velkého rozhodnutí :-D





Mějte se hezky :-)
A.

14 komentářů:

  1. To je zajímavé rozhodnutí, Bětko :-) Je mi to maličko líto, ale to je tím, že jsem sama zaměřená na dlouhé tratě a že mi sprinty a krátké, rychlé běhy nic moc neříkají. Ale vím, že každý je jiný, takže jsi se určitě rozhodla správně!!
    A s tím maratonem si to můžeš kdykoliv rozmyslet nebo se přihlásit na nějaký jiný.
    Běhej tak, jak to cítí tvé <3 a hlavně tak, aby ti každý výběh přinášel radost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru děkuju moc :-) Aby mi běhání přinášelo radost - to je přesně důvod proč běhám. V sobotu ráno jsem se probudila, nebylo mi dobře a přistihla jsem se při myšlence "třeba už jsem těhotná a nemusela bych ten maraton běžet". To jsem věděla, že už je něco špatně :-)

      Vymazat
  2. Já se ti nedivím, kdybych zvládl tu Prahu, v Ostravě bych maraton neběžel. Jeden maraton za rok stačí. Taky se těším, až začnu trénovat na rychlou desítku, už mě ty dlouhé běhy ani moc nebaví. Já ti to schvaluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za podporu :-) Vidíš a já jsem si zrovna říkala, jak tebe ty dlouhé běhy baví a zvládáš je. Přijdu ti fandit a dáš to!!! A pak ty slavné maratony zapijem :-)

      Vymazat
    2. Jo baví mě, rozhodně se jim budu věnovat. Ale já víceméně celý rok trénuji dlouhé běhy a cítím, že ztrácím rychlost a dynamiku, chce to na pár měsíců změnu :-)

      Vymazat
  3. Ja si myslim, ze sama nejlip vis, na co se citis a kdyby jsi do toho sla s pochybama nebo s nechuti, bylo by to na prd, takze Ti to taky schvaluju :) a kratsi trate me teda nelakaji vuuubec :) pristi rok pobezis Prahu i Olomouc jako letos nebo jeste nevis?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Any :-) Mlhavý plán je zatím, že Olomouc poběžím a v Praze bych zkusila půlmaraton.

      Vymazat
  4. a na Ostravský doufám, že kažopádně jdeš, myslím kratší trať... zaběhnout si zase s částí Peachek ;-) já sice vůbec netrénuju, ale těch 5km, na které jsem přihlášeni každopádně poooběěěěžžžžíííííím ;-) a těším se na tu atmošku kolem a s vima :-)
    Vavřa

    OdpovědětVymazat
  5. Vavři neboj, zvažuju, že poběžím desítku a i kdyby ne, tak budu všem fandit. Vždyť nám poběžíte za domem :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, chválím tvé rozhodnutí. Také to tak cítím. Mám ráda běh a zhuntovat se, pak 14dní nic nedělat, mě děsí. Navíc není kdy natrénovat, již tak šidím rodinu. V budoucnu maraton v plánu mám, nyní nereálné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Já si nemyslím, že běháním šidím rodinu. Spíš mi přišlo, že bych ten maraton už běžela přes závit. Není to o tom, že by se mi nechtělo běhat, ale chci mít z běhání radost. A ta radost je teď běhat kratší vzdálenosti :-) Běhajícím rodičům zdar :-)

      Vymazat
  7. A je to tady :-) Zpětně dočítám a koukám, že padlo zásadní rozhodnutí! Upřímně se mu moc nedivím, běhat mi to tak rychle jako tobě, taky bych se chtěla soustředit na zlepšování se na kratších tratích :-) Jsi na začátku a jsem opravdu hodně zvědavá, jak to půjde dál, protože od tebe čekám velký věci a hodně, hodně rychlý časy!! ;-) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za podporu :-) Tys byla jedním z těch hlavních poradních hlasů, tak doufám, že tě nezklamu :-D První rychlostní test bude 6.září, tak jsem sama zvědavá.

      Vymazat
    2. Mě a zklamat? Neblbni, jsi rychlá a tvůj potenciál je obrovský!

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře. Moc si jich vážím.