středa 1. července 2015

Jak jsem poprvé běžela na Lysou

Víte jak poznáte Ostraváka? Nebo v mém případě, že se z vás stal Ostravák? Chodíte na Lysou. V léte, v zimě, pořád :-) A protože už v Ostravě nějaký ten rok žiju, chodím na Lysou taky. Poprvé jsem tam byla někdy před deseti lety, bylo to fajn, ale říkala jsem si, co na té hoře všichni mají? Pak jsem tam šla podruhé, potřetí, po modré, po červené...  a chození na Lysou jsem propadla :-D 

Byla jsem tam v zimě, když bylo zima, spousta sněhu, mlha a nahoře v Šantánu jsme se pak mačkali s podobně zmrzlými lidmi. Vytáhla jsem tam Vikiho a jako frajerka největší jsem mu řekla, že znám zkratku a místo na Ostravici jsme skončili v Malenovicích. Šly jsme tam s Ladou a Vavřou a s Viktorkem na zádech v nosítku, kdy ho Vavřa učila říkat cukr káva limonáda čaj rum bum. Nahoru na Lysou nás hnal na soustředění trenér, my jsme makaly, co to šlo a pak nás v pohodě předešel dědula ve větrovce  a pohorkách, který na Lysou chodí každý den. A nikdo neříkejte, že se vám to nikdy nestalo :-D Nahoru na Lysou jsem dokonce vyjela na kole. Bohužel dolů v sanitce a kámošky se mi smály, že mám v životě hrozné štěstí, že i když se rozflákám na kole, přijedou pro mě hezcí záchranáři. 

Při každém výstupu jsem taky potkala pár lidí, kteří nahoru běželi, obdivně jsem se na ně dívala a říkala si, že třeba někdy taky nahoru poběžím. Před Vikim jsem to nemohla říct nahlas, protože si o všech myslel, že jsou to blázni nebo masochisti nebo masochističtí blázni. Stejně ale nejspíš tušil, že jeden takový se mu klube přímo doma. 

No a jak se tedy stalo, že jsem dnes poprvé běžela? Byl konec června a já už lehce nervózní, že jsem ještě letos nebyla na Lysé. A pak mi v pondělí přišla esemeska od mého kamaráda, kterého sice nevídám často, ale o to radši. Honza je neuvěřitelně pozitivní člověk, bežec, skvělý maratonec a ultramaratonec a jeho nabídce prostě nešlo odolat :-)




Běželi jsme z Frýdlantu po modré. Ze začátku pohoda, pokec a nadšení "joo, budu běhat sky maratony". Pod vrcholem už to bylo trošku horší "to je nádhera, to je paráda, ale ty sky maratony běhat nebudu". Nahoře zasloužený Birell. Dolů potom kousek po červené a zbytek po zelené. Hltala jsem všechny rady k seběhům z kopce a užívala si komentáře turistů "dívej, to je hustý, ona taky běží". První kilometr pod vrcholem euforie "to je rychlost, to je paráda, musím někdy běžet nějaký závod v horách", která byla po několika kilometrech vystřídána myšlenkami typu "hory jsou fakt nádhera, ale ty stehna už mě fakt bolí." Klasické houpačka :-D V Nové Vsi už jsem měla pocit, že někdo ten Frýdlant musel o kousek posunout, jinak to není možné. Nohy mě bolely jako čert, což jsem jednou přiznala, ale jinak jsem dělala hrdinku. Poslední kilometry bolely dost, ale motivace zlepšit čas na podzimním maratonu byla větší než přiznat, jak moc jsem vyřízená :-D Na konci naší cesty jsem si vysloužila pochvalu, že mám fakt morál :-D Děkuji :-) Bylo to skvělé a těším se na další výběh. Jsem to říkala, masochista :-D 

Celkem jsme uběhli 22km. Nahoru nám to trvalo 1:40, dolů 1:18, maximální nadmořská výška 1314m, nastoupaná výška 970m. Teplotu, tlak, rosný bod nevím :-D



dolů po zelené :-) to, co není vidět, je fakt cesta 



9 komentářů:

  1. čaj, rum, bum, byla peckovní Lysá, hlavně, kdyz malý Viki vyloženě "sežral" obrovskou klobásu :-D :-D už se tam těším, letos jsem si dala za cíl ji s Vavřincem vyjet, jako za starých časů ;-)
    Vavřa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo bylo to tehdy bomba :-) a s tím kolem bych se přidala :-)

      Vymazat
  2. To musel být skvělý pocit! :-) Moje srdeční záležitost je zase Jedlová, třetí největší hora Lužických hor. Není sice tak vysoká, ale kopec na ní vede pořádný a já tam alespoň 2x ročně v létě či v zimě chodím...a už si asi půl roku říkám, že bych na ní chtěla běžet! Docela jsi mě namotivovala - příští týden mám absolutní volno a žádnou práci, takže kromě vedra, které přežiju, nemám výmluvu, abych na Jedlovou konečně neběžela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ooo pěkně, jdi do toho :-) potrénovat na Jizerskou 50 :-)

      Vymazat
  3. Zavidim zavidim zavidiiiim! Vezmes me tam nekdy? Budu hodna a nebudu zdrzovat, slibuju:D

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda tě vezmu :-) ideální trénink na Běhej Lesy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja chci taky! I kdyz ja bych urcite umirala!
      Mno, takhle budu umirat na Behej Lesy Bila! :)))

      Nebezis nahodou taky???

      Vymazat
    2. Ještě nevím, jestli poběžím. Chystá se tam dost známých a je to kousek od nás, ale chtěla jsem přes prázdniny jenom trénovat a nezávodit. Pořád váhám :-)

      Vymazat
    3. Ja myslim, ze by jsi mela bezet :) Ja bezim jeste s jednim kamosem, ale nebereme to jako zavod, ale proste pobihani po prirode ve spolecnosti.. Bylo by super te tam potkat!

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře. Moc si jich vážím.