sobota 16. ledna 2016

Už zase jedou ti krasojezdci aneb poprvé na skialpech

Už více než týden jsem nenapsala článek. Je to proto, že mám novou práci, kterou teď trávím hromadu času. Jsem do ní ponořená a strašně mě to baví. Samozřejmě jsem zasedla k počítači s tím, že napíšu článek o tom, co od začátku roku dělám. Ale vzhledem k tomu, kolik času tomu věnuju a jaký fičák je to zvládat zároveň s dětmi, jsem se nakonec řekla, že mi prospěje vrátit se myšlenkami zpět k naší vánočně-silvestrovské dovolené na Chopku. A ten článek o práci vám napíšu zítra :-)

Na Chopku jsem totiž konečně vyzkoušela skialpy. Chystala jsem se na to několik let, měla jsem dokonce své vlastní nachystané ve sklepě, ale vyšlo to teprve teď. Byla jsem na ně natěšená už od léta, kdy mi o skialpech napsala nádherný email Gabka Dřív mi v tom bránily takové dvě drobnosti - házená nebo těhotenství a když jsem měla pár dní volno, vzala jsem si radši normální lyže nebo telemarky. Telemarky jsou super, je to zábava, je to jiné. Když s tím Viki před sedmi lety začal, chtěla jsem to samozřejmě vyzkoušet taky. Byli jsme tehdy v Rakousku v Saalbachu. Myslela jsem si, že se mnou Viki půjde na nějakou louku, kde se učí děti lyžovat, ale moje výuka probíhala tak, že si chtěli s naším kamarádem Honzou http://www.sovaski.cz zajezdit a vzali mě s sebou, že se to tak naučím nejlíp. Naučila jsem se, ale po celém dni jsem byla tak vyřízená, že jsem usínala už v lyžárně, když jsem se vyzouvala. Když jsme pak ponávratu jezdili s Vikim na Bílé, pokřikovali na nás děti: " Jéé dívejte, už zase jedou ti krasojezdci!" Nám se to zalíbilo a říkáme si tak i sami :-) 

No a teď v Tatrách jsme vyrazili společně i na skialpy. Viki už byl párkrát sám s Honzu a se švagrem, ale konečně se nám podařilo vyšlápnout si spolu my dva. Nešli jsme žádnou volnou přírodou a ani nejeli freeride prašanem. Šlapali jsme po sjezdovce nahoru a pak si ji sjeli dolů. V tu dobu to jinak nešlo, protože nebyl přírodní sníh a aspoň sjezdovky byly zasněžené uměle. Já jsem si užívala, že je to naše společná zábava a že je sníh a že je hezky a že jsme na horách a že jsou ty skialpy prostě boží a proč to neděláme častěji :-D

Pro dost lidí jsou skialpy nepochopitelné, divné a samozřejmostí jsou otázky, proč radši nejdeme na běžky nebo jestli chceme ušetřit za lanovku. Na běžky chodím ráda, za lanovku ušetřit nechci. Skialpy jsou prostě něco jiného a sama neumím přesně popsat, co je na nich tak parádní. Jsou to lyže, jsou to hory, je to dřina nahoru a sranda dolů. Viki jezdí jenom v telemarku. Já zatím nemám tak dobře zmáknutou techniku a prudší části proto jezdím jako na normálních sjezdovkách. Tady je jenom potřeba si uvědomit, že máte volnou patu a tlačit patami dozadu. Přesně naopak než to má být na sjezdovkách. Když na to v nějakém kopečku nebo hlubším sněhu zapomenete a zatlačíte do kolen, můžete si rovnou roztáhnout lyže do véčka a poletíte jako skokan na lyžích. Stalo se mi to parkrát ze začátku, když jsem se na telemarkách učila. To samozřejmě přeháním, protože nejedete zase tak rychle. Je to normální pád pusou napřed do sněhu :-D

Asi je jasné, že mě to hodně baví a že už se těším na další výlet, výšlap nebo nevím, jak se tomu na skialpech říká.








Viki schovává tulení pásy a nechce, ať ho fotím





Tak co, kolik je mezi vámi skialpinistů? Láká vás to někoho? Nebo jsme fakt jenom blázni, kteří nechtějí platit za lanovku? 

Mějte se hezky.
A.


5 komentářů:

  1. Hodilo by sa vysvetliť pre totálnych neznalcov zimných športov (ako som ja :-D poznám len bežky a okrajovo lyžovanie).. čo je to telemark a skialpinismus.. i ked som pochopila, že to bude asi to že si sama vyšlapeš kopec a potom ho sjedeš..akurat tie lyže a lyžáky musíš mat na to spešl že? :) Inak učíte kluky lyžovať? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Annie vůbec mě nenapadlo, že bych to měla vysvětlit. Děkuju za připomínku. Telemark je lyžarský styl, kterým jezdili třeba ve filmu Krakonoš a lyžníci nebo do telemarkového postoje dopadají skokani na lyžích. Skialpy jsou lyže, kterým na skluznici přilepíš tzv.tulenní pás, který neklouže, když šlapeš nahoru. Tam ty pásy z lyží zase sundáš a jedeš dolů jako na normálních lyžích. Vázání má volnou patu, abys na těch lyžích mohla chodit. Je to podobné jako na běžkách. Boty jsou zase podobné přezkáčům na sjezdové lyžování. Dá se chodit volnou přírodou, kdy už by měl člověk mít nějaké zkušenosti a znalosti, kudy může jít a kudy ne. V některých místech jsou nebezpečí lavin. My jsme šli jenom po sjezdovce, takže nic nebezpečného :-) A ke klukům, Viktorek lyžuje a Peťula je zatím malý, tak jenom bobuje :-)

      Vymazat
    2. Díky moc za vysvetlenie, už si to dokážem lepšie predstaviť :) Ten telemark musí byť náročný, skialpy to by som v ďalekej budúcnosti aj vyskúšala :) Momentálne som ale stále spíš letný typ športovca, a zima nee, aj keď za týždeň odchádzam zo školou na lyžák tak možno zmením názor :-D Každopádne uprednostňujem Peťuldov sposob "lyžovania" :-D

      Vymazat
  2. To je super, mám úplně radost za tebe :) Zkusit skialpy je můj velký sen, zatím ale nemám parťáka...přítel spíš zastává názor, že skialpinisti jsou blázni, když šlapou sjezdovku nahoru a moc to zkoušet nechce:D no uvidíme, třeba ho někdy přemluvím nebo změní názor :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D tak držím pěsti na změnu názoru. Zrovna dnes jsem viděla tohle http://www.vo2max.cz/cs/skialpove-kempy/
      Jeden víkend je speciálně pro ženy :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře. Moc si jich vážím.